Soğutma Cihazları

Soğutma ünitelerinde temelde iki farklı cihaz sistemi oluşturulmaktadır. Bunalar

Mono Blok tip soğutma cihazları
Split Tip soğutma cihazları


Monoblok cihazlar adından da anlaşılacağı üzere tek parça olarak üretilen ve kullanılacağı alana monte edilebilen tipteki cihazlardır.
Bu cihazlarda soğutma sistemini oluşturan; Evaparatör, Kompresör, Kondanser ve diğer tüm elamanlar tek bir kabin içerisinde ve birbirine bağlı olarak üretilir. Bu cihazlar montajının yapılacağı alanda sadece elektrik bağlantısı yapılıp kullanılabilen cihazlardır.


Split Tip cihazlarda ise, Evaparatörler ve bağlı aksamlar bir parça, Kompresör, Kondanser ve bağlı parçalar bir başka kabinde olmak üzere yani dış ünite ve iç ünite olarak iki ayrı parça üniteden oluşan bir yapı vardır. 


Sistemdeki gaz borularının bağlantıları ve tesisat işleri cihazların montajının yapıldığı sırada yapılır. Evaparatörler ve kompresör Kondanser grubu birbirinden bağımsız kabinler olduğu için bu sistem, Monoblok cihazlara göre cihazın yerleştirileceği alan bakımından önemli oranda esneklik sağlar.


Modes, projenin detaylarına ve müşteri istek ve beklentilerine bağlı olarak her iki sistemi de kullanmakta ve her iki tipte projeler oluşturmaktadır.


Soğuk hava depolarında depolanacak olacak olan ürünlerin uygun değer depolama sıcaklığı ihtiyacı veya soğutulacak/dondurulacak olan ürünlerin soğutma/dondurma sıcaklığı ihtiyacına bağlı olarak farklı soğutma üniteleri kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak farklı depo ve tesis ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır.



Bunlar;
+10 oC ila +18 oC Sıcaklığa sahip depolar
Taze Meyve ve Sebze Depoları
0 ila + 4 oC Sıcaklığa sahip depolar
-20 oC Sıcaklığa sahip depolar
Ön Soğutma Odaları
-35 oC ila -40 oC Şoklama Odaları


Şeklinde bir genel sınıflandırma yapmak mümkün olabilmektedir. MODES aşağıda belirtilen soğutma ihtiyaçlarına göre farklı SOĞUTMA CİHAZLARI kullanılmaktadır.


+10 - 18 oC Sıcaklığa sahip depolar , genellikle çikolata veya çikolata kaplamalı ürünler, Bazı pastacılık ürünleri, Endüstriyel Margarin ve Pastacılık Yağları gibi gıda ürünleri ile Endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılan bazı kimyasalların kalitesinin korunması ve prosesin ihtiyaç duyması nedeniyle, Yaz ve Kış dönemlerinde aynı sıcaklıkta muhafaza edilmesi gereğini sağlamaya yönelik oluşturulan depolardır.


0 ila + 4 oC Sıcaklığa sahip depolar, en yaygın kullanıma sahip olan depolardandır. Dondurulmuş Gıdalar hariç, soğuk muhafaza gerektiren neredeyse bütün işlenmiş gıdalar bu sıcaklık aralığında çalışan depolarda muhafaza edilirler.


Taze Meyve ve Sebze Depoları, Taze Meyve ve sebzeler cinslerine göre -1oC ile +16 oC aralığında değişen sıcaklıklarda muhafaza edilmeleri gerekir. Örneğin, Elma-Golden -1oC de saklanması gerekirken Taze Patates +13oC de depolanmalıdır.
Yine nispi nem oranları bakımından da meyve ve sebzenin cinsine göre değişiklik göstermek üzere %65 RR ila %95 RR arasındır.
Ayrıca bazı meyve ve sebzelerin daha uzun süre muhafazası için Kontrolü Atmosfer Depolama dediğimiz havanın bileşenlerinin normal atmosferdeki oranlarda farklı olarak depo içinde uygulandığı sistemlerde kurulmaktadır.


-20 oC Sıcaklığa sahip depolar, Bu depolar dondurulmuş ürün depoları olarak adlandırılabilir. Dondurulmuş gıdalar -18oC ile -20 oC aralığındaki sıcaklıklarda depolanmaları gerekir. Bu sıcaklık aralığı, bazı çok özel bakteri sporları hariç mikroorganizma faaliyetinin durduğu ve bu sayede ürünlerin en uzun süre bozulmadan ve tazelik özelliklerini koruyarak saklanabileceği sıcaklık aralığıdır.
Dondurulmuş Gıdalar, Dondurulduktan sonra soğuk zinciri kırılmadan taşınmalı ve dondurulmuş ürün depolarında muhafaza edilmelidir.

Ön Soğutma Odaları, Düşük sıcaklıklarda muhafaza edilecek olan ürünlerin, başlangıç sıcaklıklarının yüksek olması durumunda direkt olarak düşük sıcaklıkta ki depolara konulmaları, depoların verimli işletilmesi ve ürünlerin kalitesi bakımından bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Yine dondurulmuş ürün üretileceği zaman, Şoklama öncesinde sıcaklıklarının düşürülmesi için önce ön soğutma odalarında soğutulması ve daha sonra Şoklama ünitelerine alınması gerekir. Ön soğutma odaları genel olarak -5oC sıcaklıkta çalışan odalar olarak planlanır.


-35 oC Şoklama Odaları, Dondurulmuş ürün üretimi için kullanılan Şoklama (dondurma) metotlarından biride Şoklama odalarında dondurmaktır. Bunun için işletme sıcaklığında ki ürünler önce ön soğutma odalarında yaklaşık 0 oC sıcaklığa kadar soğutulur. Soğutulmuş ürünler daha sonra Şoklama odalarına alınır ve şoklanacak olan ürünün cinsi, şekli, birim miktarı gibi bazı kriterlere göre değişiklik göstermek üzere genellikle -35 ila -40 oC de çalışan odalarda mümkün olabildiğince kısa süre içerisinde merkez nokta sıcaklığı -18 oC ve daha düşük sıcaklığa ulaşıncaya kadar dondurma işlemi yapılır. Bu işleme Şoklama adı verilmektedir. Dondurma-Şoklama odalarında kullanılan Soğutma cihazları Monoblok cihazlar olarak yapılmamakta Split tip özel sistemler oluşturulmaktadır.


Modes tarafından projelendirilen Soğuk hava depolarında kullanılan Cihazlardaki tüm soğutma elamanları konusunda dünyada marka olmuş, standartlara uygun, uzun yıllar kullanılarak tecrübe edilmiş, ithal veya yerli elamanlardır.

Test

Form Gönderimi

Tamam

MODESO MODÜLER SOĞUK DEPO SİSTEMLERİ
Merkez: Gersan San. Sit. 2306 Sk. No:38 Ergazi - Yenimahalle-Ankara
Müşteri Hizmetleri: 0(312) 257 03 04
Fax: 0(312) 257 05 06
modes@modeso.com.tr
Copyright © 2016 , modeso.com.tr
Web Tasarım Teknobay